Lillebror drabbad av röta!

Renoveringen av Storebror närmar sig med stormsteg. Kanhända är målsättningen dumdristig, men styrelsen siktar alltjämt att ha gobiten fix och färdig till internationella Saabfestivalen i Holland i augusti 2009, inklusive nystrukna örngott (Saablogga?) och kaffekoppar skramlande i skåpen. Det kommer att gå med medlemmarnas hjälp och med bidrag från våra fantastiska samarbetspartners, företag såväl som privatpersoner.

Med den rådande målfokuseringen är det inte utan att Torsten Johannessons stordåd nummer två – Lillebror – börjar känna sig lätt ifrånsprungen inför 2009. Den må fungera klockrent, med V4-motor och allt, men helt fräsch i skicket är den inte. Milen och åren har tagit ut sin rätt här och var och lacken ser mest ut att vara anbringad av en påtänd munmålare.

Husbilen ägs av Claes Johansson i Huddinge och den rullar varje säsong i tidningen Klassikers tjänst. Till en början var det tänkt att vagnen på senhösten skulle återfå sin vackra ursprungskulör i varmrött med gråbeige överdel, endast applicerad med fingrängad roller. Men när hantverkaren gick under jorden på ett sätt som bara hantverkare och spioner förmår igångsattes en massiv övertalningskampanj riktad mot Anders Johannesson i Borlänge. Rätt man att ta sig en djupare titt på enheten menade Claes. Anders var ju ändå med och hantlangade på 1960-talet när hans far Torsten byggde bilen och verkstan på Anders gård har generös takhöjd.

– Jag kan väl titta lite, sa Anders anspråkslöst och väldigt kort tid därpå var färgen avskrapad och stora plåtsjok borttagna. En smärre chock uppenbarade sig. Röta! Röööta!

Därmed har projektet fått nya mer bombastiska undertoner. Roller – glöm det! Nu blir det nytt friskt trä och äkta billack, om bara någon kunnig person i Borlänge-trakten med tillräckligt stor lackbox anmäler sig. Med Anders insatser kommer Lillebror inte behöva skämmas för sig när den tillsammans slinker ur landet alldeles i början av augusti 2009, tätt i hasorna på en betydligt långsammare och inte så lite tvåtaktsosande storebrorsa.

Mot Holland! Häng på vettja så åker vi karavan!